|
|
|
Konkurs na „ Najlepszą potrawę tradycyjną regionu Gór Świętokrzyskich”
|
Ogoszenie ogólne
|
2014-02-18
|
witokrzyski Orodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza do rozpropagowania konkursu na „ Najlepsz potraw tradycyjn regionu Gr witokrzyskich”, majcego na celu zidentyfikowanie i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla powiatw: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, ktre mogyby sta si ich wizytwk.
Efektem przedsiwzicia bdzie wydanie ksiki kucharskiej - zbioru potraw regionalnych w ramach realizowanego przez ODR projektu „witokrzyska Kunia Smakw”, wspfinansowanego przez Szwajcari w ramach szwajcarskiego programu wsppracy z nowymi krajami czonkowskimi Unii Europejskiej. Ksika suy bdzie rozpowszechnianiu wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu Gr witokrzyskich oraz moliwociach wykorzystania walorw regionalnych potraw w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii. Celem nadrzdnym jest promocja regionu poprzez kuchnie regionaln i jej lokalne osobliwoci.
Zwracamy si zatem do Pastwa z prob o wczenie si w projekt „witokrzyska Kunia Smakw”, ktry na trwale wpisze si w dzieo ochrony i promocji naszego wsplnego dobra, jakim jest dziedzictwo kulinarne.
Biuro projektu KS
ODR Modliszewice
Zasady i kryteria oceny przepisw w Konkursie
„Najlepszy przepis na potraw tradycyjn
regionu Gr witokrzyskich”
II Etap Konkursu – ocena merytoryczna zgoszonych przepisw
1. KaŜdy czonek Komisji konkursowej dokonuje oceny punktowej na
karcie oceny wedug nastpujcych kryteriw oceny:
1.1. Wykorzystanie w przepisach produktw lokalnych lub wpisanych na List
Produktw Tradycyjnych (liczba):
· 1 produkt – 1 pkt;
· 2 produkty – 2 pkt;
· 3 produkty – 3 pkt;
· 4 produkty – 4 pkt;
· 5 produktw i wicej – 5 pkt.
1.2. Tradycja i pochodzenie potrawy – 1-10 pkt.
1.3. Zwizek potrawy z regionem – 1-10 pkt.
1.4. Prezentacja potrawy na podstawie zdj – 1-5 pkt.
1.5. Forma przepisu, jasno, precyzyjno opisu – 1-5 pkt.
2. Po zweryfikowaniu przez Wykonawc kart ocen wypenionych przez czonkw
Komisji Konkursowej, wyonionych zostanie okoo 90 najwyŜej ocenionych przepisw,
ktre zostan zakwalifikowane do zamieszczenia w publikacji – zbir potraw
regionalnych w ramach realizowanego przez ODR projektu „witokrzyska Kunia
Smakw” wspfinansowanego przez Szwajcari w ramach szwajcarskiego programu
wsppracy z nowymi krajami czonkowskimi Unii Europejskiej.
3. W sytuacjach tego wymagajcych odbdzie si posiedzenie Komisji Konkursowej.
Wiecej na stronie ODR Modliszewice
---tutaj---
|
|
|